21 maart 2014

Renovatie hoofdkantoor Philips bekroond met het BREEAM-nl In-Use certificaat!

Philips International heeft het BREEAM-nl In-Use certificaat behaald voor haar bestaande hoofdkantoor (Breitner Center) aan het Amstelplein in Amsterdam. Philips vroeg Kontek het proces -om te komen tot het BREEAM-nl certificaat- in kaart te brengen en te begeleiden. Brink Management & Advies (net als Kontek onderdeel van Brink Groep) verzorgde het projectmanagement voor de totale renovatie naar een activiteit gerelateerde werkomgeving. Een mooi resultaat voor de huurder van het Breitner Center!

Duurzame ambities vertaald naar concrete maatregelen

In de haalbaarheidsfase deed Kontek onderzoek naar de wijze waarop de duurzaamheidsambitie voor het Breitner Center kon worden ingevuld. De duurzaamheidsambitie van Philips kent zijn grondslag in het EcoVision programma. Conclusie voor het vastgoed was dat de duurzaamheidsambitie het beste aansluit bij de BREEAM-nl methodiek. Streven van Philips is het bereiken van het hoogst haalbare binnen de BREEAM-nl systematiek voor het Breitner Center. Dit bleek een BREEAM-nl In-Use drie sterren (Very Good) kwalificatie. De inwendige renovatie voldoet aan de uitgangspunten van BREEAM-nl In-Use.

Philips Real Estate: “Bieden van optimale werkcondities voor al onze werknemers en het verzekeren van een lange termijn waarde van de Philips RE-portfolio door het toevoegen van maatregelen volgens de internationale standaard voor duurzame gebouwen.”

Kontek vertaalde met behulp van de tool Leaf de ambitie naar te nemen maatregelen conform de BREEAM-nl In-Use beoordelingsrichtlijn van 2011, gekoppeld aan de initiële investering- en exploitatielasten en KPI’s (opgesteld door ISA). In de tussentijd paste de Dutch Green Building Council (DGBC) de beoordelingsrichtlijnen aan naar de destijds meest recente richtlijn. Brink Management & Advies nam de maatregelen na afstemming met de verhuurder integraal op in het totale project. Maatregelen zoals de aansturing van de verlichting, koeling en verwarming waren reeds op hoog niveau aanwezig in de toren. Echter door de grote glasgevel komt het Energielabel niet hoger dan een E-label. Met het nemen van onder andere onderstaande aanvullende maatregelen is het certificaat uiteindelijk behaald:

  • Creëren van werkplekken met voldoende uitzicht;
  • Toepassen van douchefaciliteiten in de kelder;
  • Weergeven van real-time verkeers-, OV- en weersinformatie in de centrale hal;
  • Verhogen van de ecologische waarde van de locatie door o.a. het toepassen van een groene wand.

HET VERVOLG

Op dit moment wordt in afstemming met de verhuurder en de energieleverancier onderzocht of een BREEAM-nl In-Use vier sterren kwalificatie is te behalen.

HET TEAM

Het Breitner Center team bestaat uit de volgende partijen:

opdrachtgever: Philips International b.v.; eigenaar/verhuurder: Onroerende Goederen Maatschappij “De Omval” b.v. projectmanagement: Brink Management & Advies te Leidschendam; interieurarchitect: Hollandse Nieuwe te Amsterdam; installatieadviseur: HE Adviseurs te Rotterdam; ecoloog: Laneco te Ede.
BREEAM-nl In-Use Expert: Sander de Jong, Kontek te Hoofddorp; BREEAM-nl In-Use Assessor: Paul Zonneveld, Duurzaamheidscoach.nl te Wijchen; Projectmanagement: Richard de Lange, Brink Management & Advies te Leidschendam.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project, neem dan contact op met
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Tel: 06 51 14 68 75, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BREEAM-nl in het kort

BREEAM-nl is een beoordelingsmethode om de Duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method, oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE). Een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De Dutch Green Building Council (DGBC) is de beheerder van het label vanuit Nederland. De toevoeging NL maakt duidelijk dat het hier om de Nederlandse versie gaat. Dit houdt in dat in de beoordelingsmethode de specifieke Nederlandse wet- en regelgeving, praktijkrichtlijnen en bouwpraktijk zijn mee genomen.

Het gebouw wordt beoordeeld op bouwkundige elementen (tussenvloeren, gevels, dak, ramen, enzovoort), installaties (verlichting, verwarming, koeling, ventilatie), afwerking (van onder andere vloeren en binnenwanden) en het bij het gebouw horende terrein (het bouwkavel). De beoordeling vindt plaats binnen de negen vastgestelde categorieën van BREEAM-nl. Het gebouw krijgt per credit punten toegekend. Die worden gezamenlijk doorgerekend tot één samengestelde gebouwscore. De definitieve score wordt bepaald door de negen categoriescores, met ieder hun eigen weging, op te tellen. Als totaalscore heeft het huidige Breitnercenter dus een BREEAM-nl In-Use drie sterren (Very Good) certificaat behaald.

Philips Breitner Toren