31 oktober 2014

Brink Groep medeondertekenaar Green Deal Circulaire Gebouwen

Met een Green Deal Circulaire Gebouwen zetten meer dan 40 partijen en de Rijksoverheid zich in voor circulariteit in de gebouwde omgeving. Tijdens het congres Green Buildings 2014 op 30 oktober vond de ondertekening plaats.

“De economie gebruikt te veel grondstoffen: de wereldbevolking zou aan drie aardbollen met grondstoffen nog niet voldoende hebben. De hoogste tijd dus om de handen ineen te slaan”, zegt Bram Adema van CFP over de Green Deal. Dit facilitaire adviesbureau ontwikkelde samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de Deal. Het initiatief is gericht op een minimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, producten en goederen.

Deelnemers

Ruim 40 partijen en de Rijksoverheid committeren zich hiermee aan de vertaalslag van de circulaire economie naar de gebouwde omgeving. Brink Groep is een van de ondertekenaars en gaat actief aan de slag met de uitvoering van deze Green Deal. De Deal bestaat uit drie fases: het ontwikkelen van een gebouwpaspoort, de toepassing ervan op 3-5 type gebouwen en het vaststellen van doelwaardes voor deze gebouwtypes.

Vertaalslag naar gebouwen

De circulaire economie draait om het slim gebruiken van grondstoffen, producten en goederen, zodat deze oneindig hergebruikt of gereproduceerd kunnen worden. Voor gebouwen betekent ‘circulair’ bijvoorbeeld dat materialen niet alleen hergebruikt worden, maar ook dat het gebouw ‘flexibel’ ingezet kan worden.

Gebouwenpaspoort

In de periode 2015 – 2016 wordt een gebouwpaspoort ontwikkeld, waarin de circulaire score gemeten en vastgesteld wordt. Tevens wordt het gebouwenpaspoort op minimaal 3 en bij voorkeur circa 5 gebouwen toegepast. Uiterlijk 2017 volgen er concrete normen voor de gebouwprestatie, gemeten in score per circulair gebouw.

Op dinsdag 13 januari ging de Green Deal Circulaire Gebouwen officieel uit de startblokken.

Meer informatie over dit initiatief is terug te vinden op de website van CFP. Voor vragen over de rol van Brink Groep kunt u terecht bij:

Tristan Kunen Tel: 06 22 52 76 99 Senior Consultant Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.