14 november 2014

'Slopen ruimt op'

Directievoorzitter Hans de Jonge maakte met zijn keynote over "Duurzame Transformatie: uitdaging en oplossingsrichtingen" heel wat los tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2014 in Maastricht. Zo vertelde hij dat 70% van de huidige gebouwen rijp is voor de sloop. “Dat ruimt enorm op. De grondstoffen kunnen in andere projecten worden gebruikt door te upcyclen.”

Hij merkte verder op dat 80% van alle inspanningen zich concentreren rond de nieuwbouwopgave, 1% van de bouwopdrachten. “De aandacht voor bestaande bouw moet omhoog”, vond hij, waarmee hij aansloot bij het congresthema ‘Samen duurzaam renoveren en transformeren’. “Als je van een gebouw houdt, dan komt het vanzelf wel goed met de transformatie.”

De volledige keynote van Hans de Jonge is hieronder terug te kijken.

Jim Teunizen verzorgde samen met Eelco Ouwerkerk, programma manager van Kantoren Vol Energie (Energiesprong), een workshop over de waarde van energieneutrale kantoorhuisvesting. De kern van de boodschap was dat huisvesting geen kostenpost is, maar een bedrijfsmiddel. De aanwezige bezoekers waren positief kritisch over het verhaal, want hoe kan arbeidsproductiviteit of imagoverbetering nu in de traditionele businesscase worden ingebracht? Jim en Eelco hebben de zaal denkrichtingen geboden en uitgedaagd om zelf ook aan de slag te gaan met energieneutrale kantoorhuisvesting.

Voor een terugblik op het congres van Duurzaam Gebouwd, klik hier.

Voor de terugblikpagina waar onder meer de evaluatiecijfers, beschikbare presentaties en foto’s terug te vinden zijn, klik hier.

Een greep uit de meer dan 50 tweets die in een tijdsbestek van 30 minuten door aanwezigen werden verzonden over het verhaal van Hans. Daar zijn we best een beetje trots op!